یادداشت هفته : فیزیوتراپیست و ماسور دوست هستند

یادداشت هفته : فیزیوتراپیست و ماسور دوست هستند

چندی پیش نامه ای از یکی از دوستان ماسور ساکن استان زیبای فارس بدستم رسید که حاوی دستورالعملی در زمینه عدم بکارگیری ماسورهای فاقد مدرک فیزیوتراپی در کلینیک های فیزیوتراپی استان فارس بود.این نامه که توسط اداره نظارت و ارزشیابی موسسات درمانی در تاریخ 11 مهرماه 98 به تمامی مراکز فیزیوتراپی ابلاغ شده بود تاکید داشت که انجام تکنیک های ماساژ در مراکز فیزیوتراپی می بایست حتما توسط فیزیوتراپیست انجام شود.



ضمن عرض سلام و خسته نباشید خدمت این مسئولین محترم که لطف دارند و نسبت به شرایط انجام ماساژ حساسیت های لازم را دارند قدردانی خودم را از این عزیزان را به حضورشان می رسانم ولی مواردی مهم است که سعی کرده ام در این یادداشت با ملاحظه ادب و احترام نسبت به تمامی پزشکان و فیزیوتراپیست ها که خود نیز ماساژ را از این عزیزان یاد گرفته ام را عرض نمایم.مسلما بهترین شیوه مدیریت در هر کاری تسلط کافی داشتن بر آن امر است.این که ماساژ توسط فیزیوتراپیست ها انجام شود بسیار عالی است چه از لحاظ علمی و چه از لحاظ عملی و شکی در آن نیست.اما آیا مسئولین عزیز ابلاغ کننده این گونه بخشنامه ها از کم و کیف آموزش ماساژ در میان فیزیوتراپیست ها با خبرند؟ آیا اطلاع دارند که میزان واحدهای درسی ماساژ برای رشته فیزیوتراپی چقدر است؟ آیا از برگزاری دوره های آموزشی جداگانه توسط ارگان های مرتبط با فیزیوتراپی در زمینه ماساژ اطلاع دقیقی دارند؟چند فیزیوتراپ دیده اند که با مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا حاضر شود تن به ماساژ دادن بدن بیمار دهد؟ اصل مهم در یادگیری ماساژ کسب تجربه است،چقدر این صنف مهم تمرین ماساژ داشتند ؟ خود فیزیوتراپیست های محترم هم بهتر از من می دانند اگر بخواهند تمامی کارهای ارزیابی ،تست ، تمرین درمانی ، لیزر و ماساژ و ... را انجام دهند عملا وقت کم خواهند اورد و حتما نیاز به نبروهای کمکی دارند.

این یک داستان واقعیست ، بخوانید ؛
اگر فیزیوتراپیستی به بخش نامه عمل کند و خودش خدمات ماساژ را انجام دهد این اتفاق بارها می افتد که در حین ماساژ دادن باشد و سه مریض در کابین های دیگر باشند و صدای آهنگ دستگاه فیزیوتراپی از کابین دیگر بلند شود او چه کار خواهد کرد؟
مسلما وسط ماساژ کار را قطع می کند؟مسلما خیر
منشی را صدا می زند که که به بالین بیمار دیگر سر بزند و کارش را انجام دهد؟مسلما خیر
از همکار سایر همکارهای فیزیوتراپیست خود کمک می گیرد ؟اگر مثل اکثر فیزیوتراپی ها یک نفر یا دو نفر در دوشیفت بودند چی؟

شک دارم مسئولین تصویب کننده بخش نامه فوق تا به حال در همچین موقعیتی در کلینیک ها فیزیوتراپی قرار گرفته باشند چون واقعا نمی شود.به عنوان فردی که تربیت شده دست فیزیوتراپیست ها هستم و همچنین بر نواقص و کمبودهای ماساژ در کشور کاملا واقف هستم به این عزیزان دلم توصیه می کنم با دید بازتری نسبت به صدور این چنین بخش نامه هایی مبادرت بورزند.در سالهایی که رهبر عزیزمان تاکید بر اشتغال زایی دارند و تلاش مسئولین دولتی و مجلس عزیز بر توسعه اشتغال است اینگونه دستورالعمل ها چند نفر را بیکار می کند؟صد در صد افراد ماسور با تجربه ای هستند که اطلاعات پزشکی و ماساژی بسیار بالایی دارند و حتی با مراکز درمانی فعالیت دارند.پس چرا باید بدون بررسی و تحقیق کافی این چنین عمل شود؟بهتر نبود تایید تخصص و صلاحیت ماسور را به فیزیوتراپیست آن مجموعه بسپاریم تا خود مسئولیت نیروهای خود را برعهده بگیرد؟مسلما ارتقای کیفیت ماساژ در یک مرکز فیزیوتراپی باعث کسب درامد بیشتر و رضایت مشتریان برای آن کلینیک خواهد شد.یا برای نمونه دیگر چرا از انجمن فیزیوتراپی یا سایر نهادهای مورد تایید خود نخواستید که برای ماسورها کلاس های تخصصی ویزه کار در فیزیوتراپی برگزار نمایند و بعد از آزمون های سفت سخت صلاحیت ماسور را تعیین نمایند؟
واقعا افراد کمتر از درجه لیسانس فیزیوتراپی نمی توانند ماساژ کار کنند؟مگر نه اینکه ماساژ طب مکمل است و گوشه ای از چندین پروسه درمانی است که در یک مکان درمانی انجام می شود؟هم اکنون در سراسر کشور سازمان های مهمی نظیر فنی و حرفه ای دوره های آموزشی با رویکرد تن آرامی و بهبود سبک زندگی سالم (نه درمان) برگزار می نمایند.چرا عزیزان ما در اداره نظارت و ارزشیابی موسسات درمانی به فکر تفاهم و بررسی زیرساخت های مناسب برای رفع نواقص موجود نیستند؟تا کی باید در این سیستم بجای رفع صورت مسئله خود صورت مسئله پاک شود؟
بله استاد عزیز،ماساژ علم است و فردی که اطلاعات پزشکی ندارد به هیچ عنوان حق ندارد وارد موارد درمانی شود تازه آن هم اگر شد باید با نظر مستقیم پزشک معالج باشد.این جمله را تمامی عزیزان من در در کلاس های سازمان فنی و حرفه ای با صدای رسا به هنرجویان خود اعلام می دارند.نباید برای کم کاری چند ماسور کل جامعه ماساژ را با یک چوب زد.
وقتی دوره های آموزشی ماساژ یک روز و دو روز توسط افرادی که سابقه زیاد در ماساژ دارند و همچنین دارای دکترای پزشکی تخصصی و بوردهای حرفه ای در زمینه ماساژ هستند که در استان فارس برگزار می نمایند به این فکر نمی کنند که اداره نظارت و ارزشیابی موسسات درمانی بی تفاوت نخواهد بود و وقتی سطح اموزش ماساژ را این چنین پایین می بیند اقدام به طرح اینگونه بخشنامه ها می نماید.ماساژ که همیشه آموزش دادن نیست دوستان خوبم.باید برای فرهنگ سازی و اقدام به رفع موانع در این حوزه هم تلاش کنیم. هم اکنون در تهران و اتحادیه گرمابه داران با پشتکار و تلاش برخی دلسوزان ماساژ جواز مراکز ماساژ صادر می شود ولی چرا در شهرستان اینگونه نیست؟وقتی خود را مبدع سبک ماساژ،درمانگر حرفه ای ماساژ می نامیم باید در این زمان های مهم برای احقاق حق خود تلاش کنیم.خود را به چالش بکشیم.بارها شنیده ام ماسوری توانسته مشکلات جسمی فردی را حل نماید که فیزیوتراپ یا پزشک قادر نبوده است.پس چرا همین ماسورها نمی توانند یا نمی خواهند که در برابر این اداره یا فلان تشکل علمی برای اعتلای ماساژ خود را نشان دهند؟و توانایی های خود را بیان نمایند؟

در پایان فکر می کنم در این جامعه که هر کس برای نفع خود اقدام به برگزاری کلاس و ارائه خدمات با کمترین قیمت می نماید هیچ وقت اتفاق خاصی نخواهد افتاد چرا که خود ماسورها نمی خواهند تا مستقل باشند و به جای مقابل هم قرار گرفتن باید یاد بگیرند در کنار هم قرار بگیرند.

این عناوین را هم بخوانید