طب سنتی یکی از رشته های پرطرفدار برای علاقه مندان به طب مکمل است که سالانه افراد زیادی نیز برای ورود به دانشگاه طب سنتی برای آن تلاش می نمایند.بازار کار عالی و همچنین وجود کلینیک و سلامتکده های طب سنتی که روز به روز نیز در حال گسترش و افزایش می باشد.در این مقاله شرایط ثبت نام ورود و تحصیل در دانشگاه رشته طب سنتی را بررسی می نماییم.
رشته طب سنتی چیست؟
رشته طب سنتی چیست؟
طب سنتی شامل کلیه اطلاعات مربوط به پیشگیری ، تشخیص و درمان کلیه ناهنجاریهای جسمی ، روحی یا اجتماعی است که از نسل های گذشته به نسل جدید منتقل شده است. طب سنتی در 3 شاخه طب سنتی ایران ، طب چینی و مکمل ، داروسازی سنتی در دوره دکتری تخصصی وزارت بهداشت و شعبه تاریخ علوم پزشکی در دوره کارشناسی ارشد وزارت بهداشت ارائه می شود. در واقع تحصیل در رشته طب سنتی بدون کنکور دانشگاه امکان پذیر نیست ، اما روش های دیگری مانند شرکت در دوره های آموزشی فنی و حرفه ای گیاهان داروئی برای شرکت در دوره های آموزشی طب سنتی به علاقمندان به طب سنتی و گیاهان داروئی ارائه می شود.
چگونگی تحصیل در رشته طب سنتی
چگونگی تحصیل در رشته طب سنتی
اگر می خواهید از طریق دانشگاه وارد دوره تحصیلی طب سنتی شوید ، تنها راه تحصیل شرکت در کنکور سراسری و وزارت بهداشت است که از دو طریق امکان پذیر است:
1))شرکت در کنکور سراسری تجربی و کسب رتبه لازم جهت قبولی در رشته پزشکی یا داروسازی و پس از فارغ التحصیلی از این رشته ها در دوره دکتری تخصصی وزارت بهداشت پزشکی جهت تحصیل در شعب ایران و طب سنتی طب سنتی چین. برای مطالعه داروسازی سنتی نیز باید در آزمون تخصصی داروخانه وزارت بهداشت شرکت کنید.
2) شرکت در آزمون کارشناسی ارشد تاریخ علوم پزشکی با مدرک لیسانس در هر رشته و دانشگاه است که پذیرش آن تقریباً آسان تر است.
تحصیل در رشته طب سنتی بدون کنکور چگونه است؟
تحصیل در رشته طب سنتی بدون کنکور چگونه است؟
اگر قادر به تحصیل در دانشگاه نیستید ، می توانید به برخی از آموزشگاه های فنی و حرفه ای طب سنتی مراجعه کنید. در واقع تنها راه تحصیل طب سنتی بدون کنکور ، ثبت نام در یک موسسه آموزشی است. برخی از این امکانات تحت نظارت وزارت بهداشت نیستند و شما باید بررسی های لازم را انجام دهید تا از معتبر بودن گواهی صادر شده برای شما پس از اتمام تحصیل اطمینان حاصل کنید. مدرک تحصیلی این موسسات به شما معادل لیسانس نیست ، اما با این مدرک می توانید در آینده وارد بازار کار شوید و در فروشگاه های طب سنتی و برخی از کلینیک های طب سنتی کار کنید.
شرایط ورود به رشته طب سنتی در خارج از ایران
شرایط ورود به رشته طب سنتی در خارج از ایران
برخی از علاقه مندان به طب سنتی تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور مانند چین و هند که دارای سابقه و تجربه طولانی در گیاهان دارویی و طب سنتی هستند انتخاب می کنند و گزینه های مناسبی برای متقاضیان هستند به همین دلیل اقدام به اخذ ویزای تحصیلی می نمایند.کشور هند که دارای پیشینه بسیار قوی در زمینه گیاهان دارویی است یکی از گزینه های مناسب برای این دسته از افراد به جهت ادامه تحصیل در رشته طب سنتی می باشد.همچنین طب سنتی چین نیز از دارای سابقه بسیار طولانی در حوزه طب سنتی است و البته یادگیری زبان چینی و همچنین دوری مسیر این انتخاب را کمی برای علاقه مندان محدودتر نموده است.البته باید توجه داشته باشید که دوره های تحصیل و ورود به رشته آموزش طب سنتی در این کشورها بین 5 تا 7 سال به طول خواهد انجامید.هر چند از دیگر مشکلات دانشجویان رشته طب سنتی خارج از کشور مشکلات مربوط به تامین ارز و همچنین مورد قبول شدن مدارک آنها در وزارت بهداشت ایران می باشد.البته یادگیری زبان یک کشور و دوری از آن انتخاب را برای داوطلبان کمی دشوار می کند. به چندین سال تحصیل و زندگی فکر کنید.
شرایط تحصیل در رشته طب سنتی در ایران به چه صورت است ؟
شرایط تحصیل در رشته طب سنتی در ایران به چه صورت است ؟
در سال 1387 دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی متشکل از 3 گروه آموزشی شامل داروسازی سنتی، طب سنتی و اخلاق پزشکی با اخذ موافقت از شورای گسترش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به شماره 405702/آ مورخ 1388/08/10 رسما کار خود را آغاز نمود. متعاقبا چارت تشکیلاتی دانشکده نیز با طی مراحل قانونی درون دانشگاه و تصویب توسط وزارت بهداشت، درمان آموزش پزشکی توسط رئیس مرکز مدیریت و تحول اداری وزارت متبوع طی نامه شماره 212/1789/د مورخ 1390/09/29 رسما ابلاغ گردید.جالب است که بدانید درحال حاضر در هجده دانشگاه کشور دانشکدههاي طب سنتي فعالیت می نمایند. هم اکنون دانشگاه های زیادی رشته طب سنتی را تدریس می نماید و هر ساله علاقه مندان با کنکور وارد آن می شوند
شرایط تحصیل در رشته طب سنتی در ایران به چه صورت است ؟
دانشگاه طب سنتی؛ رشته طب سنتی
درصورتیکه علاقه دارید در رشته طب سنتی تحصیل کنید باید ابتدا مدرک پزشکی عمومی یا تخصص بالینی گرفته و سپس وارد دوره Ph.D. پزشکی سنتی شویداین دوره مجموعاً 50 واحد است.
دانشگاه طب سنتی؛ رشته طب چینی و مکمل
تنها دانشگاهی که در حال حاضر این رشته را تدریس میکند دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد است.دانشجویان رشته طب چینی و مکمل، در مورد طب سوزنی، ماساژ درمانی، طب فشاری و مامایی آموزش میبینند و قادر به درمان بیماریهایی مانند شبادراری، چاقی، افسردگی، کمردرد و … اند.
دانشگاه طب سنتی؛ رشته داروسازی سنتی
دانشجویان رشته داروسازی سنتی با گیاهان دارویی و نحوه تولید آنها آشنا میشوند. فارغالتحصیلان این رشته باید بتوانند با توجه به پژوهشهای جدید و دانش روز به تصحیح متون سنتی پزشکی نیز بپردازند.درصورتیکه تمایل دارید در رشته داروسازی سنتی به تحصیل بپردازید باید ابتدا دکترای حرفهای داروسازی گرفته و سپس در آزمون ورودی برای اخذ Ph.D داروسازی سنتی شرکت کنید.این رشته جمعاً 48 واحد دارد.
دانشگاه طب سنتی؛ رشته تاریخ علوم پزشکی
این رشته در واقع ترکیبی از رشتههای طب ایرانی، داروسازی سنتی و اخلاق پزشکی است. در این دوره که در مقطع کارشناسی ارشد رشته طب سنتی تدریس میشود، دانشجویان با تاریخ علوم پزشکی به خصوص در دوره اسلامی و منابع کهن پزشکی آشنا میشوند.برای ورود به این رشته فقط کافی است در هر یک از رشتههای کارشناسی مدرک بگیرید. سپس باید در آزمون کارشناسی ارشد وزارت بهداشت شرکت کنید. این دوره مجموعاً 32 واحد است.
دانشگاههای دارای دانشکده رشته طب سنتی در ایران
برای مشاهده وب سایت هر یک از دانشگاه های علوم پزشکی که دارای رشته طب سنتی هستند می توانید از لینک های زیر استفاده نمایید.
- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
- دانشگاه علوم پزشکی ایران
- دانشگاه علوم پزشکی تهران
- دانشگاه شاهد
- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی استان فارس
- دانشکده علوم پزشکی اصفهان
- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بابل
- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز
- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زنجان
- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اهواز
- دانشگاه علومپزشکی گیلان
- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی قم
منبع : شریفیار